BAŞDEĞİRMEN, ERDOĞAN’IN GÖZDELERİ ARASINDA OLDUĞUNU KANITLADI
BAŞDEĞİRMEN, ERDOĞAN’IN GÖZDELERİ ARASINDA OLDUĞUNU KANITLADI
Müslüm Aktürk yazdı
Müslüm Aktürk yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i eşi Şadiye Başdeğirmen, oğlu Celal Başdeğirmen ve gelini Tansu Başdeğirmen ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.
İlk bakışta bu buluşma, oğlunun düğününe katılamayan Cumhurbaşkanının genç çifti tebrik etmesinden ibaret görülebilir. Ancak edindiğim bilgiye göre yaklaşık bir saat süren kabulde Erdoğan, Başdeğirmen ailesiyle sohbet etti, genç çifti kutladı ve Belediye Başkanı’na saat hediye etti.
Ülkenin yoğun gündemi düşünüldüğünde bu buluşma, üzerinde durulmayı hak ediyor. Peki, bu ilgi nasıl okunmalı? Başdeğirmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önem verdiği isimlerden biri mi?
Bana göre bu sorunun cevabını yalnızca Külliye’deki görüşmede değil, Başdeğirmen’in siyasi geçmişinde ve Isparta’da elde ettiği sonuçlarda da aramak gerekiyor.
HER BELEDİYE BAŞKANINA BU İLGİ GÖSTERİLİR Mİ?
Türkiye’de yüzlerce belediye başkanı bulunuyor. Cumhurbaşkanıyla görüşmek, şehirlerinin taleplerini iletmek ve projelerine destek istemek isteyen yöneticilerin sayısı da az değil.
Elbette belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi olağan. Ancak burada dikkat çeken, görüşmenin ailece gerçekleşmesi, yaklaşık bir saat sürmesi ve saat hediyesiyle tamamlanması.
Diğer belediye başkanlarıyla yapılan görüşmelerin sürelerini karşılaştırabileceğimiz verilere sahip değiliz. Dolayısıyla kesin bir kıyaslama yapmak doğru olmaz. Buna rağmen Erdoğan’ın Başdeğirmen ailesine gösterdiği yakınlığın dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz.
Hatırlanacağı üzere Şükrü Başdeğirmen’in oğlu Celal Başdeğirmen, 5 Eylül 2026’da Isparta’da düzenlenen düğünle Tansu Korkmaz ile hayatını birleştirmişti. Düğüne katılamayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genç çifti Külliye’de ağırlayarak tebrik etmesi, aile açısından anlamlı bir jest oldu.
BAŞDEĞİRMEN BU İLGİYİ HAK EDİYOR MU?

Bence bu soruyu değerlendirirken Başdeğirmen’in belediye başkanlığı dönemine bakmak gerekiyor.
2019 yılında ilk kez Isparta Belediye Başkanı seçilen Şükrü Başdeğirmen, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de halkın desteğini alarak ikinci dönemine başladı. Üstelik AK Parti’nin birçok ilde belediye başkanlıklarını kaybettiği bir seçimde Isparta’da yeniden kazanmayı başardı.
Bu sonuç, siyasi açıdan çok kıymetli bir başarıdır.
Yerel seçimlerde seçmen yalnızca parti tercihiyle hareket etmiyor; belediye başkanının çalışmalarını, vatandaşla ilişkisini ve şehrin ihtiyaçlarına ne ölçüde karşılık verdiğini de değerlendiriyor. Başdeğirmen’in ikinci kez seçilmesi, Isparta’daki desteğini koruduğunu gösteren önemli bir işaret.
Elbette seçim sonuçlarını yalnızca adayın kişisel performansıyla açıklamak mümkün değil. Parti desteği ve yerel siyasi dengeler de belirleyici. Ancak farklı illerde kayıpların yaşandığı bir seçimde görevini koruması, Başdeğirmen’in siyasi hanesine yazılan önemli bir sonuç.
Ben, Başdeğirmen’in ortaya koyduğu çalışmaların ve seçim başarısının, Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdindeki yakınlığını değerlendirmede göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
ISPARTA KÜÇÜK AMA ÖRNEK BİR ŞEHİR
Isparta, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerle nüfus bakımından kıyaslanamaz. Ancak bir şehrin önemini yalnızca nüfusuyla ölçmek ne kadar doğru?
Bir belediye başkanının başarısı, yönettiği şehrin büyüklüğünden önce ortaya koyduğu çalışmalarla, projeleriyle ve vatandaşın hayatına sağladığı katkıyla değerlendirilmelidir.
Başdeğirmen’in iki dönem üst üste seçilmesi, Isparta’da güçlü bir siyasi karşılık bulduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı tarafından ailesiyle birlikte Külliye’de ağırlanması da bu tablonun dikkat çeken ayrıntılarından biri.
Bu kabulden hareketle Erdoğan’ın önem verdiği belediye başkanları arasında bulunduğu yorumunu yapmak mümkün. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanının siyasi çevresindeki konumunu kesin biçimde değerlendirmek için tek bir ziyaretin ötesindeki gelişmeleri de dikkate almak gerekir.
Yine de ailece gerçekleşen bu buluşmanın sıradan bir protokol görüşmesinden daha sıcak bir atmosfer taşıdığı anlaşılıyor.
BU YAKINLIK ISPARTA’YA NE KAZANDIRACAK?
Cumhurbaşkanıyla güçlü bir iletişim kurabilmek, belediye başkanları açısından önemli bir avantaj. Bu ilişki, şehrin yatırım taleplerinin ilgili makamlara ulaştırılmasına, projelerin hızlanmasına ve çözüm bekleyen sorunların gündeme taşınmasına katkı sağlayabilir.
Şükrü Başdeğirmen’den beklenti de bu imkânı Isparta’nın yararına değerlendirmesidir.
Ulaşım, altyapı, ekonomi ve turizm başta olmak üzere şehrin önünde çözüm bekleyen meseleler bulunuyor. Ankara ile kurulan iletişim, bu alanlarda yeni fırsatlar doğurabilir. Başdeğirmen’in önceliği, Cumhurbaşkanıyla ilişkilerini Isparta’nın ihtiyaçları doğrultusunda kullanmak olmalı.
BAŞDEĞİRMEN’İN SİYASİ GELECEĞİ

Önümüzdeki yerel seçimlere yaklaşık iki buçuk yıl kala, Şükrü Başdeğirmen’in siyasi geleceği de merak ediliyor.
Benim öngörüm, şartların uygun seyretmesi hâlinde Başdeğirmen’in 2029 yerel seçimlerinde AK Parti tarafından üçüncü kez aday gösterilme ihtimalinin güçlü olduğudur. İki seçimde elde ettiği başarı, Isparta’daki siyasi karşılığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkileri bu değerlendirmede dikkate alınması gereken unsurlar.
Elbette adaylık konusunda son sözü parti yönetimi söyleyecek, seçimin sonucunu ise Isparta halkı belirleyecek. Bugünden kesin hüküm vermek mümkün değil. Ancak mevcut tablo, Başdeğirmen’in üçüncü dönem için yeniden aday gösterilmesini makul bir ihtimal olarak değerlendirmemize imkân veriyor. Allah’ın izniyle yeniden aday gösterilir ve halkın desteğini korursa üçüncü kez belediye başkanı seçilmesi de ihtimal dışı değil.
Başdeğirmen’in siyasi geleceğinde konuşulabilecek bir başka seçenek de milletvekilliği.
Yerel yönetim tecrübesi, iş dünyasını tanıması ve siyasi çevrelerle kurduğu ilişkiler, ilerleyen yıllarda milletvekilliği için de bir zemin oluşturabilir. Ancak şu an böyle bir kararın alındığına veya kendisinin bu yönde bir adım attığına ilişkin elimizde bilgi bulunmuyor. Bu nedenle milletvekilliği ihtimalini mevcut bir gelişme olarak değil, uzun vadeli bir siyasi öngörü olarak değerlendirmek gerekir.
Şimdilik öncelik, yürüttüğü belediye başkanlığı görevidir. Isparta’ya kazandıracağı hizmetler ve vatandaşın beklentilerine vereceği karşılık, bundan sonraki siyasi yolculuğunda belirleyici olacaktır.
SAAT HEDİYESİNİN ÖTESİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdeğirmen ailesini Külliye’de ağırlaması, genç çifti kutlaması ve Belediye Başkanı’na saat hediye etmesi, bu buluşmayı dikkat çekici kıldı.
Bana göre ziyaret, Sayın Şükrü Başdeğirmen’in Sayın Cumhurbaşkanı nezdindeki yakınlığı açısından anlamlı bir gösterge. Ancak bu ilginin Isparta için somut kazanımlara dönüşmesi çok daha önemli.
Başdeğirmen’in önünde hem şehrine hizmet etmek hem de siyasi geleceğini şekillendirmek için önemli bir dönem bulunuyor. Bu süreci ne ölçüde başarılı değerlendireceğini ise zaman gösterecek.
Başdeğirmen ailesini tebrik ediyor, Celal ve Tansu çiftine ömür boyu mutluluklar diliyorum.
Dileğimiz, Külliye’deki bu sıcak buluşmanın Isparta’ya yeni yatırımlar, güçlü projeler ve kalıcı hizmetler olarak yansımasıdır.

Isparta HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

