MİRYOKEFALON İÇİN BİLİMSEL ATAK: SDÜ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURUYOR
MİRYOKEFALON İÇİN BİLİMSEL ATAK: SDÜ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURUYOR
*Miryokefalon Zaferi’nin bilimsel olarak araştırılması için SDÜ bünyesinde araştırma merkezi kurulması yönünde çalışma başlatıldı.
*Miryokefalon Zaferi’nin bilimsel olarak araştırılması için SDÜ bünyesinde araştırma merkezi kurulması yönünde çalışma başlatıldı.
1176 Miryokefalon Zaferi’nin tarihî gerçekliğinin ortaya çıkarılması ve savaşın gerçekleştiği bölgenin bilimsel veriler ışığında belirlenmesine yönelik çalışmalar yeni bir boyut kazanıyor.
1176 Isparta Miryokefalon Zafer Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, beraberinde Müslüm Aktürk ve Sezai Önal ile birlikte Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ı ziyaret etti.
Ziyarette Miryokefalon Zaferi’nin tarihsel önemi, savaşın gerçekleştiği bölgenin bilimsel yöntemlerle tespit edilmesi, Eğirdir Gölü’nün altında bulunduğu değerlendirilen tarihi köprünün araştırılması ve bu çalışmaların akademik bir çatı altında yürütülmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
“BU SAMİMİ ÇALIŞMA İLGİMİZİ ÇEKTİ”
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, heyetin yürüttüğü çalışmanın üniversitenin dikkatini çektiğini belirterek, Miryokefalon konusunda özel bir araştırma merkezi kurulması yönünde karar aldıklarını açıkladı.
Saltan, “Bu samimi çalışma ilgimizi çekti. Biz de araştırma merkezi kurmaya karar verdik. Araştırma merkezi insan, tarih ve toplum bilimlerini ilgilendiriyor. Araştırma merkezi kurmamızın uygun olduğuna karar verdik” dedi.
YÖNETMELİK ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
Araştırma merkezinin kurulması için gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade eden Rektör Saltan, kuruluş sürecinin yönetmelik çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.
Saltan, “Merkezin kurulması için dekanımız Bilge Hürümüzlü hocamız yönetmeliğini başlattılar. Merkezlerin kurulumu yönetmelikle oluyor ve YÖK’e ileteceğiz” ifadelerini kullandı.
GÖLÜN ALTINDAKİ KÖPRÜ ARAŞTIRILACAK
SDÜ’nün kuracağı araştırma merkezinin üzerinde duracağı en önemli konulardan biri, Eğirdir Gölü’nün suları altında kaldığı değerlendirilen ve Miryokefalon Savaşı’nın yerinin tespit edilmesinde önem taşıyan köprü olacak.
Rektör Saltan, “Eğirdir Gölü’ndeki su altında kalan ve Miryokefalon Savaşı’nın tescilinde önemli olan köprünün var olup olmadığını tespit etmek için çalışacağız. Üniversite olarak iyi bir cihaz altyapısına sahibiz” diyerek, araştırmanın bilimsel yöntemlerle yürütüleceğini ifade etti.
ÇELİK: “BU BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM”
1176 Isparta Miryokefalon Zafer Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik ise SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ın konuya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çelik, uzun süredir Miryokefalon Zaferi’nin gerçek yerinin bilimsel verilerle ortaya çıkarılması ve zaferin Türkiye kamuoyunda hak ettiği yere taşınması için çalışma yürüttüklerini belirterek, üniversitenin sürece dahil olmasının kendileri açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Çelik, “Bizim için en önemli konu, Miryokefalon Zaferi’nin tarihî gerçekliğinin bilimsel olarak ortaya konulmasıdır. Üniversitemizin bu konuya sahip çıkması ve araştırma merkezi kurulması yönünde adım atması bizleri son derece memnun etti” dedi.
“MİRYOKEFALON TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE TAŞINMALI”
Çelik, Miryokefalon Zaferi’nin Isparta ile sınırlı bir konu olmadığını, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, yapılacak bilimsel çalışmaların ardından zaferin ülke gündemine taşınması gerektiğini söyledi.
Çelik, “Bizim arzumuz, bilimsel gerçeklerin ortaya konulması ve bunun ardından Miryokefalon Zaferi’nin Türkiye’nin gündemine taşınarak hak ettiği şekilde ve coşkuyla kutlanmasıdır. Bunun için üniversitemizle, bilim insanlarımızla ve ilgili bütün kurumlarla iş birliği yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
BİLİMSEL ÇALIŞMA TARİHİ GERÇEĞİ AYDINLATACAK
SDÜ’nün araştırma merkezi kurma kararı, 1176 Miryokefalon Zaferi’nin yerinin ve tarihsel gerçekliğinin bilimsel yöntemlerle ortaya çıkarılması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Özellikle Eğirdir Gölü altında bulunduğu ileri sürülen köprünün tespit edilmesi, savaşın gerçekleştiği güzergâh ve bölgeye ilişkin tartışmalara da yeni bir boyut kazandırabilecek.
Dernek tarafından yürütülen çalışmalar ile SDÜ’nün akademik ve teknik imkânlarının buluşması, Miryokefalon Zaferi’nin bilimsel olarak araştırılması ve tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılması adına önemli bir iş birliği zemini oluşturuyor.
Isparta HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.




